Tidal Adds Dolby Atmos Music

Help Support QuadraphonicQuad:

alansanchez86

Active Member
Joined
Aug 18, 2019
Messages
80
Location
Monterrey, Mexico
I've been playing the pop tunes all day long and it worked perfectly, now it's acting odd. I just laugh now, maybe it called it a day, and it was enough for today.
But seriously, how can it be inconsistent?

Using apple tv 4k, denon avr 4500h

View attachment 51836
I just updated the Apple TV software and now we're back on track :) pun intended.
 

fourml8r

Active Member
Joined
Feb 20, 2005
Messages
64
Might be worth the 60 day free trial though. And, I always feel that once they start charging me, the $20 is going towards supporting Atmos/immersive music. If it weren't for the Atmos music on Tidal, I wouldn't be carrying both Tidal and Qobuz now.
that $20 is more likely supporting tidal than artists to make atmos music. might try the free trial option, but will need to buy equipment (i only have the original firestick)

i see you're in yardley, i grew up in NE Philly and worked in yardley (on main street) for many years.
 

EricKalet

400 Club - QQ All-Star
QQ Supporter
Joined
Jan 20, 2019
Messages
443
Location
Yardley, PA
that $20 is more likely supporting tidal than artists to make atmos music. might try the free trial option, but will need to buy equipment (i only have the original firestick)

i see you're in yardley, i grew up in NE Philly and worked in yardley (on main street) for many years.
True the $20 is going direct to Tidal's coffers, but in my mind, lol, my crazy mind, it's supporting Atmos, and if they ever stopped Atmos on the service, the cancel button is in my sight. :hi I'm carrying both Tidal and Qobuz so no harm no foul to just have Qobuz again.
 

EricKalet

400 Club - QQ All-Star
QQ Supporter
Joined
Jan 20, 2019
Messages
443
Location
Yardley, PA
How did you get the information about the song? I can get the information menu on top, but when I click on it nothing happens.
You can get the song info from the desktop version of Tidal. Click the three dots all the way to the right of the song-->select credits and it will display the details.

Screen Shot 2020-05-30 at 9.50.42 AM.png



Screen Shot 2020-05-30 at 9.51.45 AM.png
 

EricKalet

400 Club - QQ All-Star
QQ Supporter
Joined
Jan 20, 2019
Messages
443
Location
Yardley, PA
i see you're in yardley, i grew up in NE Philly and worked in yardley (on main street) for many years.
Nice!! We've been here about 7 years, have lived in South Jersey for a few years, and my wife's father has lived in Yardley for 20+ years.
 

GOS

2K Club - QQ Super Nova
QQ Supporter
Joined
Apr 23, 2013
Messages
13,559
Location
Central Illinois
Hmmm - so I went ahead and got the 60 day trial. I figured since my laptop is connected directly to my Atmos AVR, and when I go to settings in my laptop, I can select ATmos as my speaker setup........

But, it only plays Dolby Surround. Whatever that means. Oddly, there is content coming from my fronts, my front atmos speakers, center, rear atmos, but nothing from my main rear speakers. WTF does that mean?
 

jsulzinger

QQ Lifetime Supporter
QQ Lifetime Supporter
Joined
May 17, 2008
Messages
430
Location
Citrus Heights, California, USA
Not that I know of :(
I just looked at a few Atmos enabled soundbars on Amazon that say they have 4K HDR passthrough (HDMI in and out), I wonder if they might trick Tidal into decoding into 5.1 if I go out of my TV, through the soundbar then into my receiver. They are $200 or less.
 

harync

Active Member
Joined
Jul 9, 2019
Messages
52
Location
Chicago, IL
Hmmm - so I went ahead and got the 60 day trial. I figured since my laptop is connected directly to my Atmos AVR, and when I go to settings in my laptop, I can select ATmos as my speaker setup........

But, it only plays Dolby Surround. Whatever that means. Oddly, there is content coming from my fronts, my front atmos speakers, center, rear atmos, but nothing from my main rear speakers. WTF does that mean?
Just to hazard a guess, the Tidal PC app is not sending a DD+ (Atmos) signal, and is instead just sending DD (5.1). Do you have any processing turned on (Dolby Surround or DTS:X) that could cause that behavior? Something similar happened to me with Disney+ and my LG OLED until Disney fixed the app to properly pass Atmos.

I tried to use my Atmos AVR (Pioneer LSX-VX503) since it has Tidal, but it won't play the Atmos tracks at all. It will play stereo tracks. Unless someone else can tell us otherwise, only AppleTV 4K has been successfully used to play the Tidal Atmos tracks.
 

beerking

2K Club - QQ Super Nova
QQ Supporter
Joined
Mar 8, 2015
Messages
3,403
Location
Wantage, Oxfordshire ..UK
Talk about news of the decade.
I've been eagerly studying this thread since the beginning and I'm getting wave after wave of very interesting full tides!!
I believe Amazon invested quite a large chunk of their dosh to get this done and Surely they ain't gonna let Tidal steal their thunder!! ?
Or are they watching Tidals subscription pattern before choosing which way to go, in streaming this Atmos music?
I'm gonna hold fire (stick) and see what transpires, as the Apple TV gizmo ain't cheap and the only reason I would use it is to listen to Atmos music.
But what a significant development from where we were....maybe my renowned lack of patience, will cave in sooner rather than later!! 😃
Great to read all these positive feedbacks.
 

GOS

2K Club - QQ Super Nova
QQ Supporter
Joined
Apr 23, 2013
Messages
13,559
Location
Central Illinois
Just to hazard a guess, the Tidal PC app is not sending a DD+ (Atmos) signal, and is instead just sending DD (5.1). Do you have any processing turned on (Dolby Surround or DTS:X) that could cause that behavior? Something similar happened to me with Disney+ and my LG OLED until Disney fixed the app to properly pass Atmos.

I tried to use my Atmos AVR (Pioneer LSX-VX503) since it has Tidal, but it won't play the Atmos tracks at all. It will play stereo tracks. Unless someone else can tell us otherwise, only AppleTV 4K has been successfully used to play the Tidal Atmos tracks.
No, I don't have any processing turned on at all. So, that makes my situation all the stranger.
 

César

1K Club - QQ Shooting Star
Joined
Oct 8, 2013
Messages
1,457
Location
Madrid, Spain
No, I don't have any processing turned on at all. So, that makes my situation all the stranger.
I don't think Tidal PC app supports Atmos yet. From Tidal site:

You can stream music in Dolby on your Dolby Atmos compatible soundbars, TVs, and AVRs, in addition to your Dolby Atmos compatible Android mobile devices.


Compatible TV-connected devices include:


  • Apple TV 4K (running tvOS 13 or later)
  • Fire TV (Fire TV Stick 4K, Fire TV Stick 2016, Fire TV Gen 3 2017, Fire TV Cube 1st Gen or 2nd Gen)
  • Nvidia Shield TV and Shield TV Pro (2019 and newer models)

The updated TIDAL app is also available on Dolby Atmos enabled Android TVs from Sony and Philips.
 
Last edited:

J. PUPSTER

2K Club - QQ Super Nova
QQ Supporter
Joined
May 30, 2017
Messages
5,188
Location
CALIFORNIA (CENTRAL)
Talk about news of the decade.
I've been eagerly studying this thread since the beginning and I'm getting wave after wave of very interesting full tides!!
I believe Amazon invested quite a large chunk of their dosh to get this done and Surely they ain't gonna let Tidal steal their thunder!! ?
Or are they watching Tidals subscription pattern before choosing which way to go, in streaming this Atmos music?
I'm gonna hold fire (stick) and see what transpires, as the Apple TV gizmo ain't cheap and the only reason I would use it is to listen to Atmos music.
But what a significant development from where we were....maybe my renowned lack of patience, will cave in sooner rather than later!! 😃
Great to read all these positive feedbacks.
I believe the Apple TV 4K is reasonably priced (I mean come on it’s an Apple product- usually means good quality and support) and this is all just getting started. Very well might be thousands of Atmos mixed songs in the pipeline- time will tell.
But I have to admit; when I first saw posts about an Apple TV 4K, I thought Apple had actually released a physical TV (OLED or something) :LOL:
 
Top